Korzystamy tylko z dostawców, którzy kontrolę jakości mają zorganizowaną na najwyższym poziomie:
kontrola jakości potwierdzona certyfikatem ISO 11127-2, ISO 9001
torby z garnetem są monitorowane na każdym etapie produkcji (posiadają unikalne kody)
co kilka godzin pobierane są próbki testowe do wyrywkowych badań
centralne laboratorium dodatkowo bada także każdą partię towaru w magazynie przed jej wysyłką do klienta
Dzięki temu zarówno rozkład wielkości ziaren jak i jakość ścierniwa zawsze spełnia dokładnie określone kryteria.
Test na czystość Garnetu
Cechy idealnego garnetu
Idealny garnet jest bardzo intensywnie płukany (najczęściej trzykrotnie) i dzięki temu nie jest zanieczyszczony m.in. gliną lub innym mułem. Aby to potwierdzić, wystarczy wykonać prosty test. Polega on na wsypaniu do jednej szklanki niewielkiej ilości naszego garnetu, a do drugiej szklanki garnetu innej firmy. Następnie należy nalać do szklanek wody (do pełna) i zamieszać.
Po zamieszaniu, idealny garnet powinien mieć wodę czystą (przezroczystą). Barwa żółta sugeruje, że mógł on być płukany dwukrotnie, a brązowa nawet jednokrotnie.
Takie typy garnetu są obecnie sprzedawane przez niektóre firmy na polskim rynku, które chcą zaoszczędzić na jego jakości. Odpowiednie płukanie garnetu jest kosztownym procesem i ma znaczący wpływ na cenę produktu.